Madde Bağımlılığı ve Çocuklarımız

·        Sıklıkla yalan söyler. Yapmadığını yapmış gibi gösterir.

·        Evde kimsenin fark edemeyeceği, her gün kullanılmayan  eşyalar kaybolur. Bunların arasında mücevherler, parada bulunur.

·        Alış veriş için gönderdiğinizde,verdiğiniz parayı kaybettiğini, çalındığını söyler. Alış veriş yapmadan geri gelir. Kardeşlerinin elinden paralarını alır.

·        Gizli telefon konuşmaları yapar. Sizin tanımadığınız, yabancı çevrelerle ilişkisi vardır. Size belli etmeden ilişkisini sürdürür.

·        Her zamankinden farklı giyinir. Giyimine dikkat etmez. Temizliğe önem vermez. Piercing taktırır. Garip- renkli saç modellerini yeğler.

·        Sağlığı bozulur. Rengi   soluktur. Aşırı terler.Titreme nöbetleri görülür. Omuzlarını çekerek, önüne bakarak, ürkek adımlarla yürür. Dengesi biraz bozuktur.

·        Otururken birdenbire sıçrar, korku içindedir. Hayal görür. Durup dururken saçma sapan konuşmalarla çevresini şaşırtır.

·        Çok sık rüya görür, bağırarak uyanır, uykusunda konuşmaya başlar. Uykuda yürür. İki büklüm ,kıvrılarak uyumaya çalışır. Uykusuzluk çeker.

·        Ağlama, Gülme nöbetleri ve krizleri görülür.

·        Olmayan görüntüleri gördüğünü sanır, sesler duyar, kaygılı ve kuşkuludur.

·        Bazen çok bakımlı, bazen de bakımsız görünür, günlerce yıkanmaz, giysilerini değiştirmez.

·        Erkek ise sakal tıraşı olmaz. Kız ise saçı başı dağınıktır.

·        Tikleri başlar. Gözlerini kırpar, tırnak yer, garip hareketleri vardır. Elleri titrer, saçlarını koparır, gözlerini kırpıştırır, omuzlarını kaldırır, ayaklarını oynatır, yerli yersiz, gerekli gereksiz hareketler sergiler.

·        Kavgacıdır, kuşkucudur, herkesi kedine düşman zanneder. Kapının kilidini kontrol eder. Perdeleri sımsıkı kapatır. Pencereden dışarı seyrederken perdenin arkasına saklanır.

·        Saatlerce uyur, yatağından kalkamaz, yorgun ve hasta görünümlüdür.

·        Çok para harcar, nereden bulduğu sorulunca da öfkelenir, saldırganlaşır. Yalana baş vurur. Kapıyı çarparak dışarı kaçar. Yanıt vermez.

·        Dini inançları ve dünya görüşü değişir. Kendini dine verir yada Allah’ın varlığını reddeder.

·        Birden çok yemeğe başlar yada  iştahı kesilir.

·        Yaşam sevinci bitmiştir. Var oluşun anlamı kalmamıştır. Her şeyin boş olduğunu ve  ölümü düşünür.

Hepimizde olduğu gibi, bu davranışlardan biri yada birden fazlası çocuklarımızda ve gençlerimizde de görülebilir. Bu her zaman onların bir maddeye bağımlı olduğunu göstermez.Ancak, bu davranışları olanları izlemek doğru olacaktır.

Unutmayalım… Çocuğumuz, her şeyden önce  sigara içerek yanlış davranışları için adımını atmış olur. Bunu; çoğu kez masum alkollü içki olarak kabul gören  bira içme davranışı izler. Alkol ve Sigara miktarını  arttırır. Bu da  yetmez. Ardından  maddeleri  devreye sokabilir. Kendimizi aldatmayalım. At Gözlüğü ile bakmayalım olaylara.

Benim çocuğum yanlış yapmaz  düşüncesi yanlıştır.

Çocuklarımızı bir anlamda belli etmeden, sorgulayalım- uzaktan kumanda ile izleyelim. Kuşkulanıyorsak, hemen ilgili uzmanlardan destek alalım.

“ İki Göz Yeterli değil, üçüncü gözümüzle de görmeyi öğrenmeliyiz…  Prof. Dr. Yıldız TÜMERDEM”

Paylaş:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.