Çağın tehlikesi: İnternet bağımlılığı

İnternet bağımlılığı hakkında önemli bilgiler veren Psikolog Enise Öziç, “İnternet, önemli bir iletişim ve bilgi paylaşım aracı olup, ev ve iş ortamında günlük yaşamımızı değiştiren birçok etkinliği içermektedir.

İnternetin faydalarının yanında, herkesin kullanımına açık olmasından ortaya çıkan problemler de söz konusu olabilmektedir. Bunlardan bazıları; internet ortamında bilgi ayrımı, aşırı bilgi yüklemesi ve güvensiz bilgiye olanak vermesi vb. olarak sıralanabilir. Ayrıca yine internet üzerinden işlenen bilişim suçları ve internet bağımlılığı da internetin neden olduğu ciddi problemlerdendir. Bu problemlerden biri olan İnternet bağımlılığı genel olarak, internet başında uzun süre geçirme ve interneti kullanmayı kontrol edememe şeklinde ifade edilebilir. Özellikle ergen bireyler üzerinde etkisi olan internet bağımlılığı, birey üzerinde psikolojik, sosyolojik ve fizyolojik olumsuzlukları beraberinde getirebilmektedir” dedi.

Temelde yatan sebepler benzer Madde bağımlılığı ile internet bağımlılığının temelindeki sebeplerin benzer olduğundan bahseden Psikolog Enise Öziç, “Madde bağımlılığıyla internet bağımlılığının temelinde yatan sebeplerin hemen hemen aynı olduğu söylenebilir. İnternet kullanımı; bağımlılık aşamasına geldiğinde internet kullanmadığı zaman kişi sıkıntı, huzursuzluk ve aşırı istek duymaktadır. Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi internet bağımlısının sosyal yaşamı da bu durumdan olumsuz etkilenebilmektedir. Her madde kullanımında bağımlılık oluşmadığı gibi her davranışa karşı da bağımlılık geliştirilmeyebilir ancak depresyonda olmak, yalnızlık hissi, gerçek yaşamda sosyalleşebilmekte sorun yaşamak ve yetersiz kontrol mekanizması da internet bağımlılığını tetikleyen güçlü nedenlerden olduğu söylenebilir” diye konuştu.

Enise Öziç, şu bilgileri verdi: “Kişinin internet bağımlısı olarak kabul edilmesi için bazı kriterler bulunmaktadır. Sayacağım 8 kriterden 5 tanesinin saptanması durumunda kişinin bağımlı olma riskinin yüksek olduğu söylenebilir; internet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş, internete bağlı kalma süresinde artışa ihtiyaç duyma, internet kullanımını azaltmaya yönelik başarısız girişimlerde bulunma, internet kullanımının azaltılması durumunda yoksunluk belirtileri (huzursuzluk, disfori vb.), zaman (günlük aktiviteleri) programlama ile ilgili sorunlar, aşırı internet kullanımı nedeniyle çevre ile problemler (aile, okul, iş, arkadaşlar), internete bağlı kalabilmek veya bağlanabilmek için dürüst olmayan girişimlerde bulunmak (yalan söylemek, hırsızlık yapmak), internete bağlanılan süre içerisinde duygulanımda değişikliğin olması gibi kriterler. İnternet bağımlılığının önlenmesi için şu maddelere dikkat edilmesi faydalı olabilmektedir; bireylerin internete bağlanma zamanları değiştirilmeli, internetin kullanım süreleri kayıt altına alınmalı, internetin günlük kullanım sürelerinde sınırlandırmalar getirilmeli, spor aktivitelerine katılım sağlanmalı, İnternete bağlanma sırasında hissedilenler kayıt altına alınmalı ve yeni sosyal beceriler kazandırılmalıdır.”

Ebeveynin yapması gerekenler Çocuklarda internet bağımlılığına karşı yapılması gerekenlere değinen Öziç, “Eğer çocuklarda bağımlılık özellikleri fark ediliyorsa; internet, çocuğun odasında değil de evin genel paylaşılan odalarında kullanılmalı, internet kafeler kontrol altında tutulmalı, aileler, çocuklarına başka etkinlikleri gerçekleştirebilmeleri için fırsat vermeli ve onları bu yönde cesaretlendirmeli, aileler, çocuklarıyla daha fazla ilgilenmeli ve onların duygusal ihtiyaçlarını karşılamalı, öğrencilerin, okuldaki internet kullanımı kontrol altında tutulmalı, öğrencilerin, internetten akademik anlamda yararlanmaları sağlanmalı ve bu yönde alışkanlık kazandırılmalı, birey, internetin doğru amaçlı kullanılması yönünde bilinçlendirilmelidir. Ancak bazı internet bağımlılarının önemli kısmında ek olarak bulunan psikiyatrik hastalıklar, bazen bağımlılığın gidişini kötüleştirdikleri gibi kısmen veya tamamen bağımlılığın nedeni de olabilirler. Bu nedenle öncelikle altta yatan nedenin tedavi edilmesi gereklidir.

http://www.yenimesaj.com.tr/yasam/cagin-tehlikesi-internet-bagimliligi-h13052421.html

Paylaş:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.